Malaysia

Malaysia ligger i Sydostasien och består av två delar. Den västra delen med huvudstaden Kuala Lumpur bildar en svans söder om Thailand ”Peninsula Malaysia – Halvön Malaysia” medan den östra delen ligger på norra Borneo med staterna Sarawak och Sabah.

Malaysia ligger i ett område som under många århundraden har varit en knutpunkt för handel i Sydostasien. På grund av den oframkomliga terrängen växte det aldrig fram stora, folkrika imperier i området, men ett antal mindre kungariken uppstod kring mäktiga handelsstäder under det första årtusendet e.Kr. På 1300-talet växte ett betydande kraftcentrum fram runt Malacka, som styrdes av en muslimsk sultan vilket säkerställde starka band med andra muslimska stater i området. Malacka erövrades av portugiserna på 1500-talet innan holländarna - det bor fortfarande holländska ättlingar där - och britterna gjorde sitt intåg i området några århundraden senare. På 1800-talet blev större delen av dagens Malaysia en brittisk koloni. Under andra världskriget ockuperades landet av Japan innan Malaysia fick sin slutliga oberoende självständighet som federal  stat år 1963. 

Malaysia har en symbolisk monarki där en av sultanerna som leder landets tretton delstater väljs till kung för fem år i taget. Den verkliga makten ligger hos regeringen som väljs av representanter i underhuset och leds av premiärministern. De politiska partierna i landet är i huvudsak organiserade efter etnicitet eller religion och det existerar ingen etablerad höger/vänster-axel i politiken. UMNO har varit det största partiet i alla regeringskoalitioner sedan självständigheten och dominerar också stora delar av näringslivet. Under de senaste åren har oppositionen vuxit sig starkare. Bland annat det islamistiska partiet Parti Islam Malaysia (PAS) som fått makten i en av delstaterna och där infört sharialagar. Islams inflytande i samhället är, förutom etniska motsättningar, bland de viktigaste politiska frågorna i Malaysia. Malaysia har religionsfrihet men Islam är statsreligion. Islam är alltså den dominerande religionen, men vid sidan av moskéerna finns många kyrkor och tempel för både hinduer och buddister. Malaysia är sedan 1957 oberoende från England men deras gemensamma historia gör att det stora flertalet malaysier talar engelska vilket gör det lätt att få kontakt med folket där. Befolkningen består av tre etniska grupper. Malajerna är den dominerande folkgruppen, medan kineserna är god tvåa följt av indierna.

Malaysia har ett tropiskt klimat med temperaturer mellan 21 och 35 grader året runt. På Malackahalvöns västkust regnar det från och till året runt, mest nederbörd kommer i april–maj. Bergen i inlandet skyddar större delen av västkusten från de värsta monsunregnen och det går bra att resa dit året runt. På Malackahalvöns östkust drar monsunregnen in mellan november och februari/mars. När det regnar här handlar det om kraftiga skyfall, under vissa perioder regnar det varje dag. Östkusten är därför inget bra resmål under regnperioden, då vissa av de vackra öarna helt stänger på grund av vädret. Även malaysiska Borneo påverkas av monsunerna. Mest regn kommer mellan oktober och mars, samt i december och januari.

Sammantaget är Malaysia en modern stat men med stora skillnader. Man kan se enorma skyskrapor och inte långt därifrån gamla, nästan fallfärdiga hus. Med olika folkslag följer också många olika maträtter. Klimatet ger sol och värme året om och det är lätt att göra sig förstådd eftersom de flesta talar en tämligen god engelska.

Nedanför finns två korta videosnuttar. För att se på ett bildspel från Malaysia klicka här.

Ett typiskt störtregn i Malaysia. Det regnar intensivt men inte länge. Här är det en kvinna från Saudiarabien som drabbas

 

Besökare i templet tänder rökelsepinnar